Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin özgün eserlerden oluşan değerli hat sanatı koleksiyonu, Nisan 2022’de bir seçkisinin sergilenmesinden sonra bu albümle ilk defa kalıcı olarak sanatseverlerle buluşmaktadır. Koleksiyonda Üniversitenin, önceki adıyla Güzel Sanatlar Akademisi’nin, Türk Tezyînî Sanatlar Şubesi’nde 20. yüzyılın ilk yarısı ve ortalarında ders veren bir grup tanınmış sanatkârın eserleri bulunmaktadır. Bu şube, 1915’te Medresetü’l-Hattâttîn adıyla kurulan ve daha sonra Şark Tezyînî Sanatlar Mektebi adını alan kurumun 1936’da aynı hoca kadrosuyla Güzel Sanatlar Akademisi’ne bağlanmasıyla faaliyete geçmiştir. Hocalarının bir kısmının bir süre sonra zorunlu emeklilik yaşına ermeleri, ancak kadrolu statüde olmamalarından dolayı emekli maaşına hak kazanmamaları sebebiyle, geçimlerine yardım amacıyla bir sistem kurulmuş, her ay bir eser vermeleri karşılığında kendilerine ücret ödenmiştir. Neticede Akademi’nin uhdesinde kıymetli bir koleksiyon meydana gelmiştir. Burada ders veren ve/veya bu sistemde kapsanan, hat ve tezhip sanatlarının önde gelen isimlerinden Kâmil Akdik (ö. 1941), Nuri Korman (ö. 1951), Necmeddin Okyay (ö. 1976), İsmail Hakkı Altunbezer (ö. 1946), Macid Ayral (ö. 1961), Mustafa Halim Özyazıcı (ö. 1964), Emin Barın (ö. 1987), Rikkat Kunt (ö. 1986), ve Muhsin Demironat’ın (ö. 1983), ve Medrese’nin kurulmasından önceki dönemde bu hocaların birçoğunu yetiştirmiş olan Sâmi Efendi’nin (ö. 1912) eserlerini ihtiva etmektedir.
Prof. M. Uğur Derman tarafından yazılan giriş metinleri bu eğitim kurumlarının tarihini, sanatkârların hayatlarını ve çalışmalarını, hat sanatının gelişmesinin tarihini ve farklı yazı türlerini anlatmaktadır. Eserlerin kopyalarına, hat ve tezhip sanatkârlarının isimleri, yazılış tarihi, yazının türü, kullanılan kağıtlar ve süslemeler üzerine bilgiler eklenmiş; Kur’an-ı Kerim’den ayetler, Hadis, manzume ve özlü sözler olmak üzere metinlerinin Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesindeki asıllarından İngilizce ve Türkçeye açıklama amaçlı tercümeleri verilmiştir. MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci’nin Sunuş ve IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’ın Önsöz’lerinde Üniversite ile Merkezin bu ortak yayın çerçevesindeki hazırlıkları ve işbirliği özetlenmiştir.
Tanıtılan koleksiyonun özellikleri ve metinlerde verilen zengin bilgiler göz önüne alındığında bu albümün İslam hat sanatı üzerine değerli bir kaynak teşkil edeceği düşünülmektedir., xxix, 298 s., 28 cm., renkli res.
Basım Yeri: İstanbul, Basım Tarihi: 2023