Yeni keşfedilmiş kaynaklara dayanan ilk bölümde Ahmed Yesevi’nin tarihsel imajı ve farklı tasvirleri incelenmektedir Ünlü mutasavvıfın türbesindeki yazılar, arkeolojik buluntular, mimari anıtlar, mühürler, arşiv belgeleri, özel koleksiyonlardaki el yazmaları gibi ilk kez bilimsel dolaşıma giren materyaller ele alınmıştır. Bunlar, yeni yaklaşımlar ve yeni yöntemlerle birlikte Şarkiyat araştırmalarının çeşitli ekollerinin bakış açılarından tahlil edilmiştir.
İkinci bölümde 18.-19. yüzyıllara ait yazılı anıtların incelenmesine dair makaleler bulunmaktadır. “Hikmet”lerin derlenmesiyle ilgili çalışmalarda yeni bir safhaya gelindiğini yansıtmaktadırlar. Hikmetlerin sayımı, koleksiyonlarının taşbaskı yöntemiyle yayınlanması, matbu yayınların sayısının ve baskılarının artması, Hikmetlerin çeşitli dillere birebir tercümesi, şairler, filozoflar ve çağımız mutasavvıfları tarafından yorumlanması ile ilgili süreçler. bu bölümde ele alınmaktadır. Yazarlar, Hikmetlerin dünya koleksiyonlarında saklanan yazma nüshalarını kapsamlı bir katalogunun üretilmesini ve Arap alfabesiyle yazılmış bilinen tüm kayıtlarının bir koleksiyonunun derlenmesini tavsiye etmektedirler.
Üçüncü bölüm, Yeseviliğin Kübreviye, Nakşibendiye, Nakşibendiye-Müceddidiye, Nakşibendiye-Halidiye, Bektaşiye vb. geleneklerle etkileşimlerini ve karşılıklı etkileşimini ele alan çalışmalardan meydana gelmiştir. Bu makaleler aracılığıyla yeni keşfedilmiş kaynaklar ve materyaller de ilim dünyasına tanıtılmaktadır; bunlar arasında. mimari anıtlar, mühürler, eski yazmaların giriş kısımları, eski yüzyıllardan diplomalar, vs. Bu materyaller İslam tarihi, sanatı, kültürü, eğitimi alanlarında çalışan uzmanların ve özellikle Orta Asya’daki İslam medeniyetiyle ilgilenenlerin ilgisini çekecektir., Hoca Ahmet Yesevi’nin Mirasının Yeniden Değerlendirilmesi , 284 s. (İngilizce, Kazakça, Türkçe ve Rusça)
Basım Yeri: İstanbul,