“Kore ve İslam Dünyası: Tarihî ve Kültürel Karşılaşmalar” başlıklı uluslararası kongre IRCICA ile Kore’deki Hanyang Üniversitesi, Orta Doğu’da Kore İncelemeleri Araştırma Birimi tarafından 24-25 Nisan 2018’de IRCICA’da düzenlendi. Kongrede Kore ile İslam dünyasının birbirlerinden kültürel bakımdan farklı olmalarına rağmen tarihî tecrübeler, toplumsal değerler ve gelenekler açısından benzerliklerinin bulunduğu belirtildi. Geçmişin ortak hatıraları ve ticaret, seyahatler ve kültürel alışverişler yoluyla yaşadıkları ilişkilerin günümüzde aralarında mevcut karşılıklı anlayışa zemin hazırlamış olduğu anlatıldı.
Bu kongrenin ve bildiri kitabı İslam medeniyeti incelemeleri ile Kore incelemelerinin kesişiminde yer alıyor. Kitaptaki on iki makale iki dünya arasındaki ilişkilerin çeşitli yönlerine ve dönemlerine değiniyorlar. Aynı zamanda Kore incelemeleri ve İslam medeniyeti incelemelerinin güncel araştırma konularını yansıtıyorlar.
Kendi alanında bir ilk olan bu kongre IRCICA’nın, Hanyang Üniversitesi’nin Orta Doğu’da Kore İncelemeleri Araştırma Birimi Direktörü Prof. Hee Soo Lee ile yürüttüğü işbirliği çerçevesinde gerçekleşti. Prof. Hee Soo Lee açılış konuşmasında Kore ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerin tarihinin 1300 yıldan eski olduğunu ve bunun politik ve ticarî boyutlarının çeşitli arkeolojik kaynaklarda gözlenebildiğini belitti. Bu tarihin içindeki kültürler arası ilişkiler konusunun incelenmeye değer olduğunu, ilişkilerin bütününün daha derinlemesine anlaşılmasına yardım edebileceğini ve Kore ile İslam dünyasının daha başka tarih ve kültür özelliklerini de ortaya çıkarabileceğini söyledi. Kongrenin oturumları Kore-İslam dünyası ilişkilerinin şu konuları üzerinde yoğunlaştı: tarihî yönleri, edebî ve kültürel yönleri, entelektüel temaslar, sanayi ve ticaret alanındaki ilişkiler., 236 s.
Basım Yeri: İstanbul, Basım Tarihi: 2020.