Yazar kitabının önsözünde Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra başlayan yeni küresel sistem arayışının, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra küresel iktidarın, kaynakların ve pazarların paylaşılmasına yönelik açık savaşa dönüştürüldüğünü belirtiyor.. Amerika ve İngiltere'nin İsrai'lle birlikte tek taraflı bir küresel düzen inşa etme planlarının, Latin Amerika'dan Orta Afrika'ya, Ortadoğu'dan Hazar/Orta Asyaya ve Güney/Güneydoğu Asya'ya uzanan yeryüzünün orta kuşağında derin sarsıntılara yol açtığını ifade eden Yazar , "Afganistan işgaliyle Orta Asya'ya ve Hazar çevresine yerleşen, Irak işgaliyle Ortadoğu'yu yeniden denetim altına alma sürecini başlatan, Kızıldeniz, Doğu Akdeniz, Basra Körfezi gibi 21. yüzyılın enerji kavşaklarını askeri üslerle donatan Anglo-Amerikan cephe, bir yandan bütün bu bölgelerde istila ve etnik gerilimlerle savaşın cephesini genişletirken, diğer yandan yeryüzünün kaynaklarını ve ticaret yollarını denetim altına alıyor" diyor.
Yazar, Terör ve İslam tehdidinden 11 Eylül saldırılarına, Afganistan ve Irak'ın işgalinden ABD-İngiliz-İsrail cephesinin hedeflerine, küresel sistemin aktörleri arasındaki rekabetten örtülü operasyonlara, Ebu Gureyp'teki işkencelerden Türkiye'nin ABD ve AB ile ilişkilerine, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nden AB'nin Ortadoğu planlarına, Türk-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilimden Irak'ın parçalanmasına kadar bir çok konuyu irdeliyor.
Küresel güçler arasındaki çelişkileri, ittifakları, bloklaşmaları kritik eden yazar, Amerika'nın özel olarak Ortadoğu'ya, genel olarak İslam coğrafyasına yönelik olarak tasarladığı ve uygulamaya koyduğu projenin 21. yüzyıl boyunca süreceğini belirterek yüzyıllık bir kuşatmaya dikkat çekiyor. Yazarın bu konuda en çarpıcı görüşü ise sözkonusu küresel kuşatma planının başta ABD Başkanı G.W. Bush olmak üzere Amerika'daki yönetici elit içinde yer alan Hıristiyan Siyonistlerle İsrail arasındaki işbirliği ile hazırlandığıdır. Karagül, Irak'ın işgalinden sonra sıkça gündeme gelen ve geniş bir yankı bulan 'Hıristiyan Siyonistler-İsrail İttifakı'na ilişkin ilginç bilgiler veriyor. Öte yandan Karagül, yine sıkça tartışılan, ancak içeriği ve kapsamının açıklanmadığı Büyük Ortadoğu Projesi'nin Washington, Londra, Moskova, Pekin, Paris, Berlin, Ankara, Şam, Kahire,Tahran ve Telaviv gibi başkentlerdeki yansımalarını kronolojik olarak izleyerek "küresel terör" tehdidine karşı bir savaşım olarak kılıflandırılan hegemonya savaşını deşifre ediyor.
Yeni Şafak gazetesinin dışhaberler editörü ve dışpolitika yazarı İbrahim Karagül'ün dile getirdiği görüşler ve verdiği bilgiler, son günlerde Amerikan medyası tarafından sıklıkla gündeme getirilen "Türkiye'de Anti-Amerikancılık dünyanın diğer ülkelerine kıyasla çok daha yükselen bir eğilim haline geldi" şeklindeki yakınmaların anlaşılmasına da katkı sağlıyor.
Bu bağlamda "Yüzyıllık Kuşatma" hem sıradan okurlar, hem araştırmacılar hem de karar alma konumundaki siyasal elitler için önemli bir kaynak teşkil ediyor.Boyut (cm.): 13x19,5, Sayfa Sayısı: 386, Basım Yeri: İstanbul, Basım Tarihi: 2005, Kapak Türü: Karton kapak, Kağıt Türü: Enzobelle, Dili: Türkçe